
Ülkemizde yeni bir inşaat furyası bulunsa da toplumumuzun çoğu hala eski evlerde oturmaktadır. Birçok sorunu bulunan eski evlerin en büyük problemlerinden biri de dar banyolara sahip olmalarıdır. Hatta yeni yapılan evlerin bir kısmında da alandan tasarruf etmek için banyoların küçültüldüğünü gözlemliyoruz.
Peki, bu dar alanları daha kullanışlı hale nasıl getirebiliriz?
Bu sorunun cevabını makalemizde bulacaksınız;
Öncelikle banyolarımızın ana kahramanı duş alanlarını ele alacağız. Banyonuz küçük de olsa, dünyanın en büyük banyosu da olsa kesinlikle bir duşakabine ihtiyacı vardır. Duşakabin sayesinde, sadece çok küçük bir alan suya maruz kalır ve banyonuzun geri kalanı, sizin kullanımınıza açılır.
Hali hazırda bir duşakabin kullanıyorsanız ve banyonuza göre fazla büyükse, onu hareketlerinizin kısıtlanmamasına özen göstererek biraz daha küçültebilirsiniz. Tabii bu noktada duşakabinin şekli, ve konumlandırıldığı yer de çok önemli. Örneğin banyonuzun ortasından büyük bir kolon geçiyorsa ya da belirkin iki duvar arasında bir boşluk varsa iki duvar arası duşakabin modelleri tam da size göre. Bu sayede hem kullanılamayacak bir alanı verimli kullanırsınız hem de size daha geniş bir yer açılır.
Ayrıca özellikle dar banyolarda köşe duşakabinler tercih edilmektedir. Dar banyolarınız için dikdörtgen duşakabin modellerinden kesinlikle kaçınmalı, mümkünse oval duşakabin modellerini tercih etmelisiniz. Böylece köşeleri olmadığı için hem duş içerisinde hem de dışarısında size daha fazla alan kazandıracaktır.
Daireniz kaloriferliyse, banyonuzda bulunan radyatörde yapacağınız ufak bir değişiklik tabiri caizse hayat kurtarır. Günümüzde ülkemizde gittikçe kullanılmaya başlanan havlu asacağı şeklindeki radyatörler, hem havlularınızı kurutmanız için bir aparat olacak hem de gerekli yer tasarrufunu size sağlayacaktır. Ayrıca geniş ve parçalı yüzeyi sayesinde aynı enerji tüketimiyle daha çok ısı vererek, banyonuzun daha sıcak kalmasını sağlayacaktır.
Peki, bütün bunları yaptıktan sonra işimiz bitiyor mu?
Tabii ki hayır. Yazının bu kısmına kadar anlattıklarımız, banyolarınızdaki yapısal sıkıntılarla ilgiliydi. Şimdi ise, ufak dokunuşlarla ve herhangi bir inşaat işlemine girmeden banyonuzu nasıl daha rahat ve geniş gösterebileceğinizi anlatacağız.
Türkiye’deki birçok hanedeki gibi muhtemelen sizin de banyonuzda seramik fayanslar bulunuyor. Bu fayansları yenilerken, daha açık renklilerini seçmek ortama rahatlık kazandıracaktır. Daha büyük karolar tercih etmek ise bu rahatlığı mutlaka destekleyecektir.
Çok bilinen yanlışlardan biri, karşılıklı ayna kullanımının ortamı geniş göstereceği yanılgısıdır ancak bu durum size çok daha zararlı olacaktır ve banyonun içinde hızlıca bir bıkkınlık hissi uyanacaktır. Bir ayna elbette hem daha geniş hem de daha ferah bir görüntü sağlayacaktır ama mutlaka karşılıklı ayna koymaktan kaçınmalısınız.
Banyo dolapları ve raflarla da biraz oynamanız gerekebilir. Örneğin rafları klozetin üzerine almanız, oradaki kullanılmayacak alanı değerlendirmek için çok iyi bir hamle olacaktır.
Öte yandan imkânınız varsa banyo dolaplarınızı da yere temas eder şekilde değil, duvara asılı şekilde konumlandırırsanız, banyo yüzeyinde geniş bir alan kazanabilirsiniz.
Son olarak kapı…
Çok yüksek ihtimalle banyo kapınız, banyonun içine doğru açılır. Ancak bu yine bir daralma hissine sebep olur. Bu sebeple yapı marketlerden dahi rahatlıkla alabileceğiniz sürgülü kapılar kullanmanızı tavsiye etmekteyiz.
Unutmayın ki bu yazdıklarımız, ülkemizdeki genel banyo profillerini ve çözüm önerilerini anlatmaktadır. Kişisel zevkinize ve yapı bilginize güveniyorsanız, anlattıklarımızın üzerine bir şeyler ekleyip çok daha etkili bir banyo tasarlayabilirsiniz.