
Sitemizde bulunan bir başka makalede seramiklerin kullanım avantajlarını sıralamıştık. Ancak piyasada binlerce ürün seçeneği de bulunmakta ve bunlar farklı kalitelerde üretilmektedir. Peki seramiğin kalitesini nasıl anlarız. Kaliteden başka seramik seçenekleri nelerdir gibi soruların cevaplarını biliyor musunuz? Bilmiyorsanız aradığınız tüm cevapları makalemizde bulabileceksiniz.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki seramikler kalitelerine göre gruplandırılmıştır. Şimdi bu grupları ve hangi alanda kullanıldıklarını inceleyelim
1.Grup: Kullanımın çok sık yapılmadığı yani bir ailenin ortalama düzeyde kullandığı banyolar için üretilen seramiklerin kullanıldığı gruptur. Konutlarda genellikle bu gruba bağlı seramikler kullanılır.
2.Grup: Bir ev içerisinde banyodan daha sık kullanılan yerlere uygulanan seramik grubudur. Yani kapı girişleri, mutfak ve benzeri bölümlerde kullanılan seramikler bu gruba ait olmalıdır.
3.Grup: Evlere döşenebilen tüm karolar bu grubun içine girmektedir.
4.Grup: Evlere de uygulanabildiği gibi genel kullanım alanı orta seviyedeki işletmelerdir. Yani genellikle ayakkabıyla girilen, basınca karşı daha dayanıklı seramiklerin bulunduğu gruptur.
5.Grup: En dayanıklı olan seramik grubudur. Çok yoğun kullanımın olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Yani havuz kenarları, alışveriş merkezleri ya da yemekhane gibi yüzlerce kişinin ayak basabileceği alanlarda kullanılır. Evlerde kullanımı çok görülmemektedir. Ayrıca ev içi kullanım ihtiyaç da değildir.
Yukarıda bahsettiklerimiz seramiklerin yalnızca kalite gruplandırmasıydı. Elbette bu grupların da kendi içerisinde üretim şekilleri ve kullanım yerlerine göre sınıflandırmaları var. Biz makalemizi kullanıcılara itafen yazdığımız için grup içi ayırımları yapmadan doğrudan seramik karo çeşitlerine geçeceğiz.
Seramik Karo Çeşitleri
Porselen Karo:
Toz sıkıştırma yöntemiyle üretilen bu karolar, ince taneli ve su geçirmez olurlar. Kendi içinde mat, cilasız veya parlatılmış şekilde gruplandırılabilir. Farklı ölçülerde imalatı mevcuttur.
Taşocağı Karosu:
Doğal kilden oluşan ve cilalı-cilasız şekilleri bulunan karodur. Koyu kırmızı gölgeli olarak bildiğimiz karolar bu gruba aittir. Kırmızının yanında kahverengi ve gri renkleri de bulunur.
Meksika Karosu:
Genellikle el yapımı olan bu karolar, tasarımcının içerisine kattığı boyalara göre farklı renk ve dokularda üretilebilmektedir.
Terazzo:
Portland çimenteosu içinde granit veya mermer yongalardan oluşan karolara denir. Farklı kalınlık ve boy ölçülerinde bulunabilirler.
Yığışım Karosu:
Kalınlıkları 6 ile 20 cm arasında değişen bu karolar genellikle 5.grupa aittir. Kalınlıkları ihtiyaca göre farklı ölçülerde de üretilebilir vaziyettedir.
Seramiklerin Özellikleri Nelerdir?
Halihazırda birçok banyo kaplama malzemesi bulunmakta ve bu malzemelerden en çok kullanılanı seramikler. Siz de çok yüksek ihtimalle banyonuzda ya seramik kullanıyorsunuz ya da kullanacaksınız. Peki seçim yapmadan önce seramikle ilgili daha fazla şey bilmek istemez misiniz? Aşağıdaki makalemizde seramikle ilgili bilmeniz gereken her şeyi sıraladık;
Seramik denilince akla ilk gelen şeylerden biri sağlık. Peki neden bu kadar sağlıklı bir ürün? Çünkü seramikler kir veya pas tutmazlar bununla birlikte toz kaldırmazlar. Ayrıca nemden etkilenmedikleri gibi nemi de tutmazlar bu sayede banyonuzda rutubet oluşumunun önüne geçerler.
Üzerine koku sinmeyen seramikler sayesinde banyonuzdaki kötü kokular kalıcı olmaz ve hızlıca temizlenir. Doğal bir ürün olan yani çeşitli kimyasallarla etkileşime girmeyen bu ürün haliyle tepkime sonucu zararlı maddeler de salmaz.
Temizlenmesi de bir o kadar kolay olan seramikleri sıradan deterjanlar sayesinde rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Ayrıca en önemli özelliği ve sağlıklı bir ürün olduğunu ispatladığı nokta da bebeklere herhangi bir zararının olmamasıdır.
Günlük veya haftalık temizlik işlemleri dışında herhangi özel bir bakımı gerektirmeyen seramikler ayrıca yapısı gereği yanmaz malzemelerdir. Birçok yangında hayat kurtarır vaziyettedirler.
Gelelim seramiğin ekonomik olarak faydalarına.
Seramik uyumlu dokusu sayesinde sizi birçok mali külfetten kurtaracaktır. Örneğin banyonuzdaki seramik karolardan biri kırılırsa, tamamını yenilemeniz gerekmez. Sadece kırılan karo yerine bir karo koymanız bütün işi halledecektir. Eskimeyen katı yapısı sayesinde yeni karoyla eski karolarınız arasında da bir fark görülmeyecektir.
Diğer kaplama modellerine göre en uzun vadeli olan seramik aynı zamanda fiyat uygunluğuna da sahiptir.
Birçok kişinin bilmediği bir özelliği de ısı yalıtımına yardımcı olmasıdır.
Peki seramik bunca avantajıyla birlikte görsel olarak tatmin edici midir?
Seramikler o kadar kullanışlı ürünler ki elinizde bulunan seramiği bir sanat eserine de dönüştürebilirsiniz, vasat bir tabloya da. Bu tamamen sizin seçeneklerinize ve görsel zevkinize kalmış bir durum. Örneğin seramiğin üzerine istediğiniz bir desenin baskısını yapabileceğiniz gibi beğendiğiniz bir resmin ya da sevdiğiniz birinin fotoğrafını da bastırabilirsiniz.
Farklı döşeme stilleri bulunan seramiğin bu farklılığı sayesinde banyonuzu herkesten farklı bir hale getirebilir. Hatta üzerindeki desen, resim veya tercih ettiğiniz başka bir görüntüyle döşeme stili arasında bir kombinasyon sağlarsanız banyonuzu birdenbire başka bir mekana da dönüştürebilirsiniz.
Aynı zamanda ekolojik ürünler olan seramikler sizin yaşam kalitenizi arttırırken aynı zamanda dünyanın yaşam kalitesini de arttırmaya devam eder.
Gerek üretim aşamasında kullanılan temiz enerji, gerek hammaddesinin doğadan gelmesi, gerekse de geri dönüşümlü bir malzeme oluşu, hem çevre için hem de sizin sağlığınız için çok önemli bir faktördür.
Seramik Karoların Bakımı
Genellikle banyolarımızda ama onun dışında evimizdeki mutfaktan işyerimizdeki yemekhaneye kadar her yerde bulunabilen seramiklerin kullanışlı yapı malzemeleri olduğu hepimizin malumu. Peki hayatımızı bu kadar kolaylaştıran seramiklerin temizliğini nasıl yapmamız gerekiyor ve onu korumak için hangi ipuçlarına ihtiyacımız var? İşte cevapları;
Öncelikle karolarımızın düzenli olarak süpürülmesi gerekir. Seramikler doku özelliği sayesinde toz kaldırmazlar. Bu da onların tozu tuttuğu anlamına gelir. Haliyle tozu fazla tuttukları için düzenli olarak süpürülerek tozdan arındırılmaları gerekmektedir.
Seramiklerimizi süpürmek doğru bir yöntemdir ancak ne yazık ki tamamen yeterli değildir. Ne kadar süpürürsek süpürelim yine tozu tutma özellikleri sayesinde tozun tamamını seramikten arındıramayız. Bu yüzden ayrıca düzenli olarak yıkamak da gerekmektedir. Daha sağlıklı bir çözüm istiyorsanız seramiklerinizi yıkamadan önce deterjanlı bir suyla silmeniz gerekir. Burada kullanacağınız deterjana dikkat etmeniz gerekir. Çünkü çok güçlü ve aşındırıcı bir deterjan kullanırsanız bu harçların zarar görmesine ve aşınmasına sebep olur. İlerleyen zamanlarda da harçlar etkisini yitirir ve seramik karolar yerinden oynayabilir. Bu sebeple marketlerde satılan sıradan deterjanları kullanmanız yeterlidir. Zaten kiri fazla tutmayan seramikler için çok güçlü deterjanlar kullanmak da gereksizdir. Karoları sildikten sonra temiz ve ılık bir suyla tamamen yıkamanız onları tamamen temiz hale getirecektir.
İçerisinde amonyak bulunan temizleyicileri kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz. Amonyak içerdiği bileşenler yüzünden sıvaların rengini alabilir. Bu durumda da ortaya kirli olmayan ancak kirli görünmeyen bir ortam sunar.
Aynı zamanda yağlı temizleyiciler de kullanmak bu ve benzeri etkileri göstereceği için yağlı temizlik gereçlerinden de sakınmalısınız.
Birçok kişi seramikleri cilalamanın iyi bir yöntem olduğunu düşünür ancak bu da çok bilinen yanlışlardan biridir. Eğer cilalarsanız seramiğin cinsine göre üzerinde cila birikintisi oluşabilmektedir. Seramikleriçerdiği dokulardan kaynaklı zaten yeterince parlak yüzeyler içerir ve parlaklığı çok uzun yıllar sonra bile baki kalır. Eski evlerin seramiklerine bakarak ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Bu sebeple cilalamanız gerekmez.
Seramikle İlgili İpuçları
Seramik seçiminde gruplandırmadan sonra bakacağınız en önemli nokta seramiğin cilalı olup olmayışıdır. Şimdi gelin bu ikili arasındaki farkları inceleyelim.
Cilalı karolar, Seramik karoların üzerine uygulanan ve benzeri olmayan bir kaplamaya sahiptir. Ayrıca cilalı işlem sonrasında da yüksek sıcaklıklarda pişirilirler. Pişirilme işlemi cila gözeneklerinin kapanmasına ve cilanın bir daha zarar görmemesine sebep olur. Yani artık seramikle bütünleşmiştir ve onun özelliklerini benimsemiştir. Aynı zamanda cilanın gözeneksiz oluşu karolarınızı çizilme, güneş solması vb. birçok deformasyona karşı korumaktadır.
Cilasız karolar da ise durum biraz daha farklıdır. Çünkü herhangi bir işlem görmeden karşımıza çıkarlar. Genellikle evlerde değil de ticari işletmelerde kullanılan bu karoların avantajlarından biri de iki yüzünün de aynı renk ve özellikte olmasıdır. Kırmızı taşocağı karoları genellikle en çok kullanılan cilasız karo modellerine örnektir.